Break-Out en de slimme wereld van SmartGames (review)

door Angela van de Rijt
Break-Out en de slimme wereld van SmartGames (review)

Het is een regenachtige middag. De kinderen hangen wat verveeld op de bank na een dag op school, mopperend dat er niks te doen is. Je wilt ze graag iets bieden wat prikkelt, maar niet overweldigt. En dan bij voorkeur iets waar ze zelf mee aan de slag kunnen, zodat jij nog even die laatste email kunt sturen of kunt gaan koken. Pak een SmartGame! Met deze innovatieve puzzelspellen slaat SmartGames een brug tussen ontspanning en hersenkraken, voor alle leeftijden. Wij zijn al een tijdje enthousiast over SmartGames, en nu mochten we het spel Break-Out proberen. Benieuwd naar onze review?

SmartGames: Spelen met een doel 

SmartGames, opgericht in België, heeft als missie om leren en plezier samen te brengen. Hun spellen zijn ontworpen voor één speler, maar dat betekent niet dat je in je eentje aan tafel hoeft te zitten. Het leuke is dat deze spellen vaak tot gesprekken leiden: “Hoe heb jij dat opgelost? Kun jij dat eens uitleggen?” Je moedigt elkaar aan en helpt elkaar als het even echt niet lukt.

De kleurrijke borden en puzzelstukken nodigen uit om te spelen, maar ze doen meer dan dat. Elk spel traint cognitieve vaardigheden, van logisch denken tot probleemoplossing, zonder dat het aanvoelt als “leren”. Pedagogen gebruiken SmartGames dan ook graag bij kinderen die meer uitdaging nodig hebben dan het onderwijs ze kan bieden, het helpt kinderen om door te zetten als het lastig wordt en zet de hersenen aan. Want door de opbouw komt iedere speler op een punt dat je echt even heel hard moet nadenken om de puzzel op te lossen.

En misschien is dat wel de grootste kracht van SmartGames: het combineert de eenvoud en lol van een bordspel met de diepgang van een uitdagende puzzel. Of je nu twee bent of vijftig, elk spel biedt uitdagingen die precies bij jouw niveau passen.

Van kastelen tot doolhoven 

Het assortiment van SmartGames is indrukwekkend breed. Je kunt kastelen bouwen met Castle Logix, Roodkapje veilig naar het huisje in het bos leiden, of jezelf verliezen in de complexe wereld van IQ Puzzlers. Sommige van de spellen zijn compact verpakt in handige doosjes, waardoor je ze gemakkelijk meeneemt op vakantie of een dagje uit. 

Wat ze allemaal gemeen hebben, is een slimme opbouw. Elk spel heeft meerdere niveaus, van beginner tot expert. Zo blijft het boeien, zelfs na tientallen potjes.

Wij hebben al verschillende SmartGames in huis, en mochten het nieuwe spel Break-Out proberen.

Break-Out: de ultieme ontsnappingspuzzel 

Stel je voor: een kleine kerker, een ontsnappingsplan, en een reeks obstakels die je slim moet manoeuvreren om te kunnen ontsnappen. Een poort die enkel opengaat als je de sleutel hebt opgepakt en op de juiste manier voor de poort staat. Break-Out is echt heel slim gemaakt!

Het doel van Break-Out is simpel: ontsnap uit de kerker. Maar hoe verder je komt, hoe uitdagender de puzzels worden. Zo had mijn zoontje van 4 jaar oud lol met de eerste paar Starter puzzels (daarna werd het al snel te lastig), mijn dochter van 7 beet zich vast in de Junior en Expert puzzels en gezamenlijk bogen we ons over de lastige Wizard puzzels.

Break-Out en de slimme wereld van SmartGames (review)

Waarom Break-Out zo leuk is 

In een tijd waarin veel spellen digitaal zijn, brengt Break-Out iets tastbaars terug. De fysieke interactie met de blokken en het bord, samen of alleen werken aan de uitdagende puzzels en een high-five als het gelukt is. Het spel zit slim in elkaar met een ‘tumbler’ blokje dat speelelementen kan oppakken door middel van magneetjes die verwerkt zijn in bijvoorbeeld de sleutel en het wapen. Met het wapen kan vervolgens het monster uit de kerker verjaagd worden, deze verandert dan ook van een eng monster in een gillende bangaard!

Daarnaast biedt het spel een perfecte balans tussen uitdaging en toegankelijkheid. Beginners kunnen direct aan de slag met eenvoudige opdrachten, terwijl de moeilijkere levels zelfs de meest doorgewinterde puzzelaars laten zweten. Met een klein beetje uitleg kunnen kinderen dus zelfstandig aan de slag, en omdat er steeds weer een nieuwe (iets lastigere) uitdaging is zijn ze er uren zoet mee!

Het is ook een geweldige manier om kinderen spelenderwijs strategisch te laten denken. En voor volwassenen? Je vergeet even de tijd want zodra je begint moet die puzzel echt eerst opgelost worden!

Conclusie: wij zijn fan van BreakOut!

Zoekt de Sint nog een cadeautje? Wij raden Break-Out aan! Het is een superslim ontwikkeld spel waar kinderen zelfstandig mee kunnen spelen, maar waar je ook gezamenlijk mee aan de slag kunt. Doordat er 80 opdrachten zijn van simpel tot heel erg lastig gaat het jaren mee zonder te vervelen. Daarnaast is het een spel dat niet alleen heel erg leuk is, maar ook helpt met de cognitieve ontwikkeling.


Zijn jouw kids ook al bekend met SmartGames? En staat Break-Out ook op jullie wensenlijstje? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onderaan dit blog artikel.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

Laat een reactie achter