Met je hond op reis? Dit wil je weten! (11 tips & een checklist)

door een gastblogger
hond auto reis labrador reizen

Je hondenkind is natuurlijk een belangrijk gezinslid. Hoe leuk is het dan om je hond op reis mee te nemen zodat jullie samen de mooiste herinneringen kunnen maken met het hele gezin 😀 ? Ik vroeg daarom aan Nanda van Dierenkliniek Online hoe je je hondenkind zo veilig en comfortabel mogelijk op reis kunt meenemen naar het buitenland toe. Met deze tips inclusief een checklist zijn jullie super goed voorbereid voor jullie avontuur samen!

Check de regelgeving van het land waar je naartoe reist

Voordat je je reis boekt, is het belangrijk om de regelgeving met betrekking tot je hond te checken van het land waar je naartoe reist. Zodra je de grens van Nederland over gaat is dit al nodig. Dus ook wanneer je gewoon in het bos in België of Duitsland gaat wandelen. Deze regelgeving kun je eenvoudig opzoeken op de website van de LICG.

Voor het reizen binnen de EU is het bijvoorbeeld in elk geval noodzakelijk om een paspoort voor je hond te hebben, hij moet gechipt zijn en hij moet een rabiësvaccinatie (hondsdolheidsvaccinatie) hebben gehad in de afgelopen 3 jaar. Deze rabiësvaccinatie moet minimaal 3 weken voor je vertrek aan je hond gegeven zijn. Vergeet dit dus niet vooraf te regelen.

Sommige landen hebben daarnaast ook specifieke voorschriften met betrekking tot rassen of soorten honden. Zo zijn sommige rassen en soorten honden niet welkom. Super belangrijk dus om dit even te checken voordat jullie met de hond op reis gaan. Ook is er vaak nog een aanvullende gezondheidsverklaring van je dierenarts nodig wanneer je hond op reis gaat.

Zorg ervoor dat je hond gezond is

Voordat je met jullie hond op reis naar het buitenland kunt gaan is het uiteraard noodzakelijk dat je hond goed gezond is. Een zieke hond mee op reis nemen zorgt er doorgaans voor dat hij nog zieker wordt. Op vakantie gaan is natuurlijk erg spannend voor je hond en dus heeft hij daar wel een beetje stress van. En stress vermindert nou eenmaal je weerstand. Dit houdt in dat een lichamelijke controle door je dierenarts verstandig is. Zeker als je hond al wat ouder begint te worden (lees ook deze tips om je huisdier zo gezond mogelijk oud te laten worden). Je dierenarts kan je mogelijk ook een gezondheidscertificaat geven dat je mee kunt nemen op reis indien dat nodig is voor het land waar je heen wilt gaan.

Controleer de mogelijke ziektes die je hond kan oplopen tijdens de reis

Met name in de zuidelijke landen van Europa is de kans op Hartworm, Leishmania, Babesia en Ehrlichia behoorlijk groot. Vooral in de warme zomermaanden. Geef je hond dan ook preventiemiddelen om deze ziektes te voorkomen. Wat je exact kunt gebruiken lees je op de website van Dierenkliniek Online.

Pak benodigdheden voor je hond in

Als je aan het inpakken bent voor je reis, zorg er dan voor dat je de benodigdheden voor je hond meeneemt. Dit omvat een riem, halsband, voedsel, water en eventuele medicijnen die jouw hond gebruikt. Maar vergeet vooral zijn paspoort niet!!! Neem ook al het favoriete speelgoed of zijn lekkere kussen mee waarmee jouw hond zich tijdens de reis comfortabeler zal voelen. Ook is het verstandig om aan de halsband van je hond een penning te hangen met jouw telefoonnummer erop. Inclusief de +31! Deze kun je op internet bestellen.

Zoek naar huisdiervriendelijke accommodaties

Als je op zoek bent naar accommodaties, zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar plaatsen die huisdiervriendelijk zijn. Dit omvat hotels, vakantiewoningen en campings, maar ook de omgeving. Over het algemeen is een hond minder comfortabel wanneer je midden in een superdrukke stad zit. Daarnaast moet je ook rekening houden met extra kosten voor je accommodatie voor het meenemen van je hondenkind. Vaak zijn de schoonmaakkosten ook hoger.

Onderzoek hondvriendelijke activiteiten

Zorg er bij het plannen van je reisschema voor dat je ook onderzoek doet naar hondvriendelijke activiteiten waar jullie samen met het hele gezin van kunnen genieten. Dit omvat wandelpaden, stranden en hondenparken. Denk daarnaast ook aan restaurants waar je je hond mee naar toe mag nemen.

hond op reis tips en checklist

Met je hond op reis? Plan voor vervoer

Bij het plannen van je vervoer is het belangrijk om te bedenken hoe jullie hond zal gaan reizen. Als jullie vliegen, neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij om te zien wat hun beleid is voor het vervoeren van huisdieren. Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen eisen dat jullie hond in het vrachtruim reist, terwijl andere luchtvaartmaatschappijen toestaan dat je hond met je mee in de cabine reist.

Ga je met de boot met je hond op reis? Kijk dan of je je hond langdurig in je auto of een kennel moet laten of dat hij met je mee mag op het dek.

Als je met de auto reist, zorg er dan voor dat je een comfortabele en veilige reismand voor je hond meeneemt. Ook is in sommige landen een autogordel of auto-bench voor je hond verplicht. Het is in elk geval een goed idee dat je om de paar uur een rustpauze in last. Dan kan je hond (en de rest van het gezin) zijn benen strekken en even een plas doen. Vaak is dit ook een manier om even zijn stress wat van zich af te schudden. Even resetten zeg maar. Dat maakt de reis voor je hond een stuk aangenamer.

Is het een warme periode? Zorg dan ook voor een manier om je hond koel te houden. Zorg dat de airco werkt en plaats een zonnescherm voor het raam waar de zon doorheen schijnt op je hond. Oververhitting is levensbedreigend en zo wil je je tripje niet beginnen. Geef hem ook heel regelmatig water zodat hij niet uitdroogt. Door stress zal hij al meer hijgen, maar als het ook nog eens erg warm is, dan zal hij extra vocht kwijtraken.

Overweeg een reisverzekering voor huisdieren

Een reisverzekering voor huisdieren kan een goede manier zijn om jezelf en jullie hond te beschermen in geval van onverwachte (medische) gebeurtenissen. Dit kan dekking omvatten voor dringende medische kosten, verloren of gestolen huisdieren en reis annuleringen. Zorg ervoor dat je verschillende opties onderzoekt en vergelijkt om een polis te vinden die aan jullie behoeften voldoen. Doorgaans kun je een extra uitbreiding hiervoor krijgen bij je eigen reisverzekering.

Ga oefenen

Als je hond niet gewend is aan reizen, is het een goed idee om hem ruim voor de reis hieraan te laten wennen. Dit kan inhouden dat ze eraan wennen om in een bench of reismand te zitten tijdens het autorijden. Geef ze een paar uur voor het autorijden geen eten meer. Dit vermindert de kans op misselijkheid tijdens de reis, wat uiteraard voor zowel je hond als de rest van het gezin erg vervelend is. Heeft je hond erg veel last van misselijkheid? Dan heeft hij wagenziekte. Hier kun je bij je dierenarts medicatie voor ophalen. Vandaar dat oefenen wel verstandig is. Anders heb je daar geen tijd meer voor.

Wees voorbereid op noodsituaties

Hoe goed je ook plant, er is altijd een kans dat er iets onverwachts gebeurt met je hond op reis. Zorg ervoor dat je altijd de contactgegevens van lokale dierenartsen en hulpdiensten bij je hebt, in geval van nood. Voor niet levensbedreigende situaties kun je ook altijd contact opnemen met Dierenkliniek Online en om advies vragen. Het is immers veel makkelijker om je probleem in het Nederlands uit te leggen dan in de lokale taal.

Geniet van je hond op reis

Vergeet ten slotte niet om te genieten van jullie avontuur in het buitenland met jullie hond op reis. Maak veel foto’s en maak herinneringen die een leven lang meegaan. Met de juiste voorbereiding en verzorging kunnen jullie met het hele gezin vanuit Nederland een veilig en plezierig avontuur beleven in het buitenland.

Checklist:

 • Check de regelgeving van het land waar je naartoe reist.
 • Met je hond op reis? Zorg ervoor dat je hond gezond is voordat hij op reis naar het buitenland gaat.
 • Controleer de mogelijke ziektes die je hond kan oplopen tijdens de reis in het buitenland.
 • Pak alle benodigdheden voor je hond in.
 • Zoek naar huisdiervriendelijke accommodaties.
 • Onderzoek hondvriendelijke activiteiten.
 • Wees voorbereid op noodsituaties.
 • Plan voor vervoer.
 • Overweeg een reisverzekering voor huisdieren.
 • Ga oefenen met je hond op reis gaan.
 • Geniet van jullie reis.

Tot slot…

Door deze tips te volgen en deze checklist te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jullie hondenkind veilig en comfortabel is tijdens jullie avontuur in het buitenland. Op die manier zal ook hij een geweldige vakantie hebben! Fijne reis!


Welke reizen naar het buitenland hebben jullie samen met jullie hond gemaakt? Of welke reis zouden jullie samen willen gaan maken? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? Ook als je vragen hebt aan Nanda, deel het gerust. Zij zal meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.


You may also like

10 Reacties

Linda schrijft 't op 15 februari 2023 - 8:33 am

Wat een goede tips het is toch een hele onderneming om je hond mee te nemen op vakantie

Reageren
Uniek overnachten 15 februari 2023 - 10:37 am

Goede tips! Aan veel zaken denkt men vooraf niet, zeker als men voor het eerst op vakantie gaat met de hond.

Reageren
Tessa 16 februari 2023 - 6:40 pm

Nooit geweten dat er zo veel bij komt kijken als je de hond mee op vakantie wilt nemen

Reageren
Nicole Orriëns 17 februari 2023 - 11:55 am

Wat een fijne checklist voor een vakantie met je huisdier. Daarbij komt nog best veel kijken zeg. Maar een goede voorbereiding is dan ideaal.

Reageren
Jouvence 17 februari 2023 - 2:27 pm

Onze hond ging altijd mee op vakantie. Is onder andere in Frankrijk, Duitsland en Tsjechië geweest.

Reageren
Caroline 19 februari 2023 - 11:26 am

Deze tips en adviezen zijn heel handig. Wij zijn met onze niet verder gereisd dan naar België, maar dat was toch erg leuk om te doen. Met je hond op vakantie laat je de reis door de ogen van de hond zien. Een fantastische ervaring.

Reageren
Frederique 22 februari 2023 - 6:12 pm

Dit is een hele handige checklist als je reist met honden. Ik niet, ik heb twee katten die thuis op me wachten wanneer ik reis 🙂

Reageren
Melanie 22 februari 2023 - 6:46 pm

Wat een fijne checklist voor reizen met een hond. Zelf hebben we 2 katten die liever lekker thuis blijven.

Reageren
Elisabeth 27 februari 2023 - 11:04 am

Ook met een hond naar het buitenland op vakantie is een hele onderneming. Fijn dat jij hier aandacht aanschenkt.

Reageren
Hond mee op vakantie? Hier 9 simpele tips & tricks! – Let's go somewhere 3 maart 2023 - 12:22 pm

[…] aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je hond meeneemt op reis. Zeker als je wil reizen met je hond naar het buitenland. Zo vergt het iets meer planning en ook wel wat voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve […]

Reageren

Laat een reactie achter