Emigreren naar Denemarken met kids; tips & tricks!

door Claire
Denemarken meer eiland Als

Maaike en Joeri vertrokken met hun kids uit Nederland omdat ze vrijer wilde leven. Ze verkochten alles en vertrokken naar Duitsland om daar te beseffen dat het algehele onderwijssysteem zowel in Nederland als Duitsland niet bij hun aansloot. Daarom besloten ze om reizend met een Tiny House op wielen naar Denemarken te gaan, op zoek naar een nieuwe woonplek. En die hebben ze gevonden! Want sinds eind oktober hebben wonen ze in een huis in Denemarken waar ze hun kinderen unschoolen/homeschoolen. In dit blog artikel delen zij hun inspirerende verhaal inclusief al hun tips en tricks voor wanneer je naar Denemarken wilt emigreren met kids!

We hebben ons huis verkocht in 2019 en zijn toen naar Duitsland verhuisd.

Al snel kwamen we er achter dat het Duitse schoolsysteem niet bij ons past maar dat lag niet alleen aan het Duitse schoolsysteem. We kwamen er namelijk langzaam achter dat wij sowieso niet echt achter het hele huidige schoolsysteem staan… De verplichte 5 daagse lesweek, lange dagen maken, testen, toetsen, straffen, belonen etc… Een kind moet al heel snel volwassen worden terwijl wij graag willen dat onze kinderen gewoon kind kan zijn.

Daarnaast zijn alle klassen tegenwoordig overvol, teveel leerlingen, te weinig leerkrachten en ga zo maar door. Ook denken wij dat school niet de enigste plek is waar een kind leert. Een kind leert namelijk overal. De hele dag door. Daarom zijn wij ons gaan verdiepen in de term Unschooling.

In 2021 kwamen wij door de pandemie terug naar Nederland.

We schreven onze kinderen in op de vrije school en de kinderopvang. Al snel kwam weer naar voren dat we dit juist niet meer wilde. Het onderbuik gevoel bij het wegbrengen kwam elke keer weer opzetten. Deze manier van leven was het niet voor ons. We willen juist rustiger en vrijer leven. Omdat mijn oudste zoon op dat moment 4 jaar was en nog niet leerplichtig was hebben we de knopen doorgehakt. Ons huis in Duitsland verkocht en hebben we een Tiny House laten bouwen.

We hadden onze ogen al langer gericht op Denemarken.

Naast dat het niet alleen een fijn land is om in te wonen (minder mensen, meer ruimte, betaalbare huizen) wisten we namelijk ook dat thuisonderwijs toegestaan is. In eerste instantie waren we van plan in de buurt te gaan wonen van een nieuw soort school in Denemarken die geen 5 daagse lesweek meer hanteert en niet doet aan toetsen & testen.

Na een tijdje rond te hebben gereisd langs verschillende plekken waar veel thuisonderwijs gezinnen woonde voelde : Als ( het eiland waar we nu zijn gaan wonen) gelijk goed aan. Er zijn hier dus meer gezinnen die thuisonderwijzen. Er is zelf een thuisschoolvereniging op het eiland. We hebben dus voor nu het naar school gaan helemaal los gelaten maar mochten onze kinderen ooit naar school willen dan zou onze voorkeur dus uitgaan naar een nieuw soort school als dat ik hierboven heb beschreven.

Het is gemakkelijk om een huis te vinden in Denemarken voor een betaalbare prijs mits je niet bij Kopenhagen in de buurt gaat wonen want in die regio is het wel erg duur.

Wel zitten er meer regels aan vast voordat je naar Denemarken kan verhuizen. Hier hebben wij ons van tevoren goed in verdiept door goed onderzoek te doen hoe alles werkt. Toen we hadden besloten dat het eiland goed voelde hadden we eigenlijk vrij snel een huis gevonden en binnen 1 maand ontvingen wij de sleutel. We hebben een oud huis gekocht waar veel aan moet gebeuren maar we hebben ook de tijd. We doen alles stap voor stap.

Omdat wij al goed onderzoek vooraf hadden gedaan verliep het emigreren naar Denemarken met kids erg soepel.

Het is vooral heel gek om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in een heel ander land. Alles is nieuw en komt op je af. Pas na een paar maanden kwam het besef dat we echt zijn verhuisd en dat was om eerlijk te zijn best even slikken maar wij geloven dat alles tijd nodig heeft en dat het ook nog wel even duurt voordat alles vertrouwd voelt. In ieder geval weten we wel dat we niet terug naar Nederland willen omdat we ons hier veel vrijer voelen en naar ons idee ook veel vrijer kunnen leven.

Wij hebben een rijk sociaal leven.

Onze kinderen zijn gelukkig, hebben veel vrijheid en geven aan zelf (nog) niet naar school te willen. We reizen veel en onze kinderen zien met regelmaat andere kinderen. Een paar keer per week komen ze in contact met leeftijdsgenootjes maar ze ontmoeten ook mensen van alle leeftijden en niet alleen van hun peer groep.

Wij zijn niet alleen lid van de thuisschool vereniging maar ook lid van de zwemclub waar we 1x per week heen gaan en lid van de muziekschool. Eén keer per week nemen ze deel aan een ritme groep waar ze met instrumenten aan de slag gaan in de vorm van drama, dans, zang en spel.

Na de zomer kan dit uitgebreid worden naar meerdere lessen als ze willen maar misschien is er dan nog wel iets anders wat ze aanspreekt. Denemarken kent namelijk een groot verenigingsleven. Verder gaan we minstens één keer per week op excursie naar bijvoorbeeld een museum, bibliotheek, theater of de natuur in en we spreken daarnaast ook nog met andere ouders af zodat de kinderen ook thuis met elkaar kunnen afspreken.

We hebben onszelf even de tijd gegeven om te landen en te wennen aan ons nieuwe leven.

Op dit moment werken we nog niet. Het is op dit moment ook nog niet meteen nodig omdat we alles goed hebben kunnen verkopen in Nederland en goedkoop hebben kunnen terugkopen. Ook willen we in de toekomst het liefste voor onszelf blijven werken zoals we voorheen ook deden.

Mijn vriend had zijn eigen schildersbedrijf in Nederland en ik verkocht voordat ik geheel stopte met werken Vintage meubels die ik ophaalde uit Duitsland en in Nederland weer verkocht. Ik vond dit superleuk om te doen en ik hoop dit langzaam aan weer een beetje te kunnen oppakken aangezien we een mooie grote oude schuur hebben waar plek genoeg is om zoiets te beginnen. Naast dit hebben we nog 1001 andere ideeën maar mocht dit allemaal niet lukken dan zouden we ervoor zorgen dat het thuisonderwijzen van onze kinderen altijd mogelijk blijft. Dat is voor ons nu het belangrijkste.

We hebben de ruimte, wonen vlakbij zee, bos in de rust maar toch ook dichtbij een leuke stad.

De grens met Duitsland is dichtbij dus we zijn ook binnen niet al te lange reistijd in Nederland. We proberen elke 1.5 maand naar Nederland te rijden. Soms om de 2 maanden maar dan zijn de opa’s en oma’s in de tussentijd ook weer bij ons. We hebben een mooie constructie hierin gevonden al zeggen we het zelf. Als we in Nederland op bezoek zijn dan bezoeken we naast vrienden en familie ook met regelmaat het museum. We hebben namelijk museum jaarkaarten aangeschaft. Juist omdat we hier veel meer de tijd voor hebben en dus ook niet aan de drukke weekenden of vakanties vast zitten.

Verder zijn de Denen lieve, vriendelijke en behulpzame mensen. Ze spreken naast Deens ook goed Engels (iets wat heel goed van pas komt omdat we pas recent zijn begonnen met het leren van de Deense taal) en er is gewoon minder stress. Althans zo ervaren wij het. We hebben wel eens mensen horen zeggen dat het eigenlijk nog een beetje als het oude Holland is van vroeger en zo ervaren wij het ook. Wij kunnen emigreren naar Denemarken met kids dan ook van harte aanraden!

emigreren naar Denemarken met kids

Meer lezen over emigreren naar Denemarken met kids? Dit zijn een aantal boekentips:


Je kunt Joeri, Maaike en hun kids volgen op Instagram; rufusand_co. Heb je daarnaast nog vragen aan Joeri en Maaike of zouden jullie ook graag met kids willen emigreren naar Denemarken toe? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie 😀 !

You may also like

2 Reacties

Kijkje in huis en tuin 18 mei 2023 - 5:24 pm

Mooi om te lezen hoe mensen hun dromen nastreven en zo een nieuw leven kunnen opbouwen.

Reageren
Frederique 19 mei 2023 - 5:22 am

Mooi om te lezen. Ikzelf zoek altijd de zon op dus zou eerder ergens in het zuiden emigreren.

Reageren

Laat een reactie achter